At DNA testi at yetiştiricileri için atların sağlığını maksimize etmelerine yardım etmeyi amaçlayan ve yaşamları boyunca hastalıklara yol açabilecek belirli genetik özellikleri belirleyerek tedevi sürecinde önemli rol oynamaktadır. At testi, at renklerini ve desen testlerini kullanarak en uygun renkle atları yetiştirmede yardımcı olabilir.
Bazı atlar ne yazık ki onları Glikojen Branching Enzim Eksikliği (GBED) veya Resesif veya Herediter At Bölme Dermal Asteni (HERDA) gibi bazı hastalıklara yatkın hale getirecek bazı gen mutasyonlarını taşıyabilir. Hastalığa karşı artan genetik yatkınlık, atın sağlığının bir aşamada tehlikeye gireceği anlamına gelebilir. Genellikle atların çoğu hastalığın taşıyıcısı olabilir ve resesif bir gen formuna sahip olabilir - bu da hastalığı asla geliştiremeyecek olmasına rağmen yavrularına geçirebileceği anlamına gelir. Ancak, iki at çiftliğinde ve her ikisi de hastalıklar için resesif gen taşıyorsa, yavruları durumu geliştirebilir. Atlarınızın hangi hastalık genlerinin taşıdığını bilmek, hangi atların üremesini seçip, en sağlıklı atları toplayıp gen havuzunu optimize etmek anlamına gelir.
Hangi atın bir taytanin biyolojik babası olduğu konusunda emin olamayacak bir şey değildir. Atların ebeveynlik testi, her türden ıslah programında şarttır. Soy Sırası'nın gerçek bir garantisi, soyağacının genetik olarak ispatlanmış olması halinde ancak bilimsel olarak doğru olabilir. Geçmişte, soyağacı, yakın gözlemlere dayanarak manuel olarak kaydedildi. Bununla birlikte, bu geleneksel soy ve soyağacı kayıt yöntemleri birçok hataya yer bırakmaktadır. Baraj, tay ve erişkinlerin analiz edildiği durumlarda ebeveyn DNA testi% 99.9'dur.
Bir at seçerken, kat rengi seçim sürecinde belirleyici bir faktördür ve bazı at atı renkleri diğerlerine kıyasla daha yüksek fiyat isteyecektir. Bazı ceket renkleri, bazı ırklarda, istenmeyen olarak kabul edilir.
Atlardaki temel kat renk genleri Beyaz (W), Gri (G) ve E ve A'dır. W veya G'nin sadece bir kopyasını devralmak beyaz veya gri bir at ya da her ikisinin karışımı ile sonuçlanır. Eğer yavru W ya da G gen varyasyonlarına sahip değilse, o zaman kahverengi, kestane, siyah ve diğerlerini içeren olası renklerden birini sergileyeceklerdir. Çiftleşme için iki olası atı test ettikten ve hangi genlerin taşıdığına karar verdikten sonra, atlar için kat renk mirası çizelgesini kullanarak olası renk sonuçlarını öngörebilirsiniz.
Atlardan elde edilen DNA örneği, yeleden toplanan saç numuneleri ile elde edilir. Tüylerin foliküllere sahip olmasını sağlamak için saç numuneleri attan koparılmalıdır. At yaralanmayacak veya ağrı hissetmeyecek. Bir test için gereken DNA saç kökü değil saç kökünde bulunur. Tüylerin köke sahip olması ve ayrıca kılların sağlanması önemlidir (tavsiye edilen sayı 25-50 kıl arasındadır). Her atın saç örneği ayrı tutulmalıdır.